Paris, 20 april: Gripanden, beskjutning med LBD, flera oberoende journalister som polisens måltavlor: “lagen mot vandalism” i praktiken…

Publicerat av Révolution Permanente 2019-04-20

Under Akt 23 (franska gulvästarnas 23:e lördagsdemonstration, ndtr), som mötte hårt tryck från polisen, blev flera journalister måltavlor för våld, gripanden och tårgas samt beskjutning med LBD (gummimantlade projektiler, ndtr.). Bland dem som greps finns Gaspard Glanz, journalist från oberoende media Taranis News, vilka ofta bevakar sociala kamprörelser. Man kan således se ett polisiärt agerande riktat mot journalister som bevakar sociala rörelser, med avsikt att skrämma och så långt som möjligt förhindra att bilder sprids. Är detta det första “påtagliga” resultatet av “lagen mot vandalism”?

Inför Akt 23 hade polisen fått instruktion om att utöva hårdare tryck och det slog även mot flera journalister. Igår utlovade Castaner (inrikesministern, den 19 april, ndtr.) ett ökat tryck från ordningsstyrkorna och i Paris, den stad som fick stå som symbol för detta löfte, blev tre journalister polisens måltavla.

Journalisten Gaspard Glanz för media Taranis News, känt för att bevaka kamprörelser, blev på påskaftonens eftermiddag på ett våldsamt sätt gripen av polisen i utkanten av Place de la République.

En oberoende reporter, Alexis Kraland, blev gripen vid Gare du Nord, också det ett våldsamt gripande, precis lika godtyckligt och ogrundat.

En annan journalist, Clément Lanot, vittnade på sitt Twitterkonto om hot och våld han fått utstå. Trots att han var tydligt identifierbar som medlem av pressen blev han hotad med beskjutning av LBD.

Enligt en artikel (se länk nedan i originaltext) blev en journalist från France 3 Occitanie skadad av en Sting-Ball-granat och flera andra journalister utsatta för tårgas på bron Guilhemery (Toulouse, ndtr.). Det var runt 17.00 som polisen, sin vana trogen, beslutade att det var dags att ingripa, varefter de startade beskjutning med flashball (LBD) samt tårgas.

Det var i en mycket spänd fas av demonstrationen med flera skadade synliga i live- och videosändningar som en journalist på plats vittnade om att “flera journalister och fotografer avsiktligt utsågs till måltavlor”.

Det är inte första gången polisen använder denna skrämseltaktik. Sedan början av rörelsen har flera journalister och demonstranter som filmat live vittnat om att de varit extra utsatta för LBD-skott eller för tårgas. Men nu i samband med Akt 23 ökade trycket mot journalister. Polisvåld samt gripanden och häktningar av journalister som befinner sig i händelsernas centrum för att bevaka sociala kamprörelser, allt detta är helt tydligt avsiktliga handlingar vars ändamål är att ha en avskräckande effekt. Den plötsliga ökningen av regeringens frihetskränkande åtgärder är en följd av “lagen mot vandalism” vilken är ett uppenbart hot mot våra demokratiska rättigheter och i synnerhet mot rätten att demonstrera. Dessa åtgärder riktas nu mot pressfriheten och mot oberoende och kämpande journalister.

https://www.revolutionpermanente.fr/Interpellations-tir-de-LBD-plusieurs-journalistes-independants-vises-par-la-police-la-loi-anti?fbclid=IwAR2C4WFV_uesPiQS0CwV1XNMbDDZ_q3HZ9Gpmn-J3OkPMdSm_mXFVKUt5L0

Uppdatering/kommentar: Den 23 april dömdes den oberoende journalisten Gaspard Glanz, för att ha ”pekat finger” åt en polisman under demonstrationen den 20 april, enligt följande: förbud att bevaka gulvästarnas lördagsdemonstrationer fram till den 18 oktober samt den sociala mobiliseringen den 1 maj.

Anledningen till att Glanz ”pekat finger” åt en polisman var att denne knuffat bort Glanz då journalisten önskat prata med en överordnad angående den Sting-Ball-granat han fått på foten. /Y.H.2019-04-24

Uppdatering/kommentar: Den 29 april upphävdes domen mot Gaspard Glanz.

Övriga referenser om samma ämne:

Le Parisien, 20 april:
http://www.leparisien.fr/faits-divers/gilets-jaunes-a-paris-plusieurs-journalistes-arretes-d-autres-blesses-20-04-2019-8057265.php?fbclid=IwAR04i91Z8JMKnmYYREotBnFEOPOInIsFgwrLT5Ma9Q0k6KDZE5xrdWmw6Y8#xtor=AD-1481423552

Le Point, 21 april
https://www.lepoint.fr/societe/gilets-jaunes-la-police-a-arrete-plusieurs-journalistes-a-paris-20-04-2019-2308689_23.php?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter&Echobox=1555783505&fbclid=IwAR1Rnkuu4zGqMRPYjc6-GkeHKJxhboXFBh5ZO3JiaqRhWNexTUYQYLEOjYs#xtor=CS1-32-[Echobox

Basta!, 24 april

https://www.bastamag.net/Entraves-a-la-liberte-d-informer-apres-le-secret-des-affaires-le-secret-de-la?fbclid=IwAR2Rxlro-WGgQ7qxtPH_HpC1nMVL0g6b0iUgBqg953GvcPShIRrPa6RT9Ic