Repressionen mot gulväströrelsen: “Kommer sätta spår i en hel generation.”

Följande inlägg är en sammanfattning av en intervju gjord med journalisten David Dufresne, ursprungligen publicerad i Le Monde, 2019-01-16 (se länk). Trots att intervjun gjordes för fem månader sedan är den fortfarande högaktuell (se färsk statistik nedan).

Hjärnblödning hos en 47-årig man, ansiktstrauma på en demonstrant i Toulouse, en pannskada på en gymnasieelev… redan i januari 2019 kunde David Dufresne räkna åtminstone etthundra allvarligt skadade. Av dessa var det ungefär femton personer som mist ett öga, och flera som blivit av med en hand. Men han får även in vittnesmål om hot och förolämpning från polismän, eller om mobiltelefoner som blivit förstörda av ordningsstyrkorna. Dufresne är den journalist som samlar in vittnesmål om polisiära misstag som observerats under gula västarnas demonstrationer och han fördömer “den politiska och mediala förnekelsen” av detta våld.

Vad är det som är så unikt med upprätthållande av ordning i Frankrike?

Under lång tid ansågs Frankrike mästare på upprätthållande av allmän ordning, och det av en mycket enkel anledning: det är ett land med ovanligt mycket demonstrationer. Polisen har alltså fått mycket träning, och brukade oftast nöja sig med att visa sin styrka utan att göra bruk av den. Men detta är numera en myt. Sedan tio år tillbaka har upprätthållandet av ordning blivit brutalt och extremt offensivt med poliser som går i närkontakt.

Tyska och engelska ordningsstyrkor använder sig mer av dialog med demonstranter för att undvika eskalering, medan de franska har gjort ett rakt motsatt val. Resultatet av detta är att, under tiden från starten av rörelsen i mitten av november till då intervjun gjordes i mitten av januari, var det tvåtusen gulvästdemonstranter som skadades.

Frankrike använder till exempel vapen som inte är tillåtna på andra platser i Europa för den här sortens ingripanden, vapen som av vissa tillverkare ses som krigsmateriel: LBD, eller “flashball”, och granaten GLI-F4, som innehåller en liten dos TNT med tillräcklig kraft att slita sönder en hand.

Vad anser Dufresne om tystnaden runt det polisiära våldet?

Idag är det inte bara tystnad, säger han, utan ren förnekelse. När inrikesminister Castaner i januari uttryckte det som att “det finns ingen polis som har attackerat en gulväst”, då står vi inför en ren lögn från statens sida. Det förekommer definitivt allvarligt polisvåld.

En annan allvarlig aspekt av våldet är den mediala tystnad som råder och som gör att polisen kan tillåta sig mer än om det hade talats om det i media. Den politiska och mediala förnekelsen är antirepublikansk.

Vad är sambandet mellan politik och upprätthållande av allmän ordning?

Sambandet förklaras med det historiska perspektivet. Frankrike är ett land som präglats av politisk protest. På nationaldagen firar man övertagandet av Bastiljen, vilket var ett uppror. För att upprätthålla allmän ordning följer polisen politiska order. Det är prefekterna, alltså staten, som beslutar hur ordningsstyrkorna ska användas, och tar order från inrikesministeriet, som i sin tur får order från presidentpalatset.

Det är alltså ett politiskt val att ge ett hårt svar på gula västarnas demonstrationer. Staten tvingas sätta in poliser som inte är utbildade i upprätthållande av ordning, utan som normalt sett används mot kriminella. För dem består folkmassan av brottslingar. Detta är bland det viktigaste för att förstå det stora antalet allvarligt skadade.

Hur har upprätthållandet av ordning förändrats under “gulvästkrisen”?

Det går mot konfrontation och är alltså extremt farligt. Det kommer sätta spår i en hel generation. Alla de som demonstrerar idag kommer att minnas denna polisiära repression som rent ut sagt är fruktansvärd.

Outbildade polismän, farliga vapen, trötta ordningsstyrkor, krigiska uttalanden från politiker och inrikesminister Castaners förnekelse – allt detta blir en explosiv cocktail. Vi har nått en helt ny nivå i antal kontroller, personer satta i förvar, skott och mobila polisstyrkor.

Det är uppenbart att lösningen måste komma via politiken, inte genom repression. Varenda lördag ger sig folk ut för att demonstrera trots att de vet att de kan mista ett öga. Men trots att allt görs för att skrämma bort dem från demonstrationerna så kommer de iallafall!

Statistik (David Dufresne) 2019-05-17:

  • 795 rapporter om polisiärt våld mot gula västar
  • 1 avliden
  • 286 skador i huvudet
  • 24 som mist ett öga
  • 5 som mist en hand

Le Monde:

https://www.lemonde.fr/societe/article/2019/01/16/violences-policieres-on-est-dans-le-mensonge-d-etat_5409824_3224.html?fbclid=IwAR3JcPZ6HNarNzkJlwJw1RAwA0dYqbzyJm3ZkchIz4xggkWVQY2O0iMMmkA

Mediapart:

https://www.mediapart.fr/biographie/david-dufresne