1 maj – repression, komprometterande videos och inrikesministerns fake news

Precis som första maj förra året, kom 2019 års version att bli besvärande för regeringen. Första maj 2018, det var då som en av de högst uppsatta inom Macrons livvakt råkade bli filmad när han drog på sig en polishjälm och misshandlade ett par demonstranter. Den så kallade “affaire Benalla” utreds fortfarande och kan snarast liknas vid en rysk docka där hela tiden nya lager av mer eller mindre pinsam information grävs fram. 2019 års upplaga av första maj kan sammanfattas som en sällan skådad repression av demonstranter, som tre komprometterande videos där polisen ses utföra handlingar som inte bör förekomma inom ordningsstyrkan, samt inrikesminister Castaners blunder då han uttalade sig om händelserna vid sjukhuset Pitié-Salpêtrière i Paris. Kort sagt, lite att bita i för regeringen så här i efterhand… eller som programledaren för radions “Les informés” skämtsamt uttryckte det: “De skulle nog gärna vilja stryka första maj ur kalendern.” Men låt oss ta det från början… (sammanställt av Y. H)

Repression

Pablo Morao (Révolution Permanente) beskriver inledningen av dagen enligt följande:

”I en hel vecka var det dagens samtalsämne: hur förste maj skulle bli polisprefekt Didier Lallements elddop, eller ett “upp till bevis” för den nya metod för upprätthållande av allmän ordning som han infört och vars våldsamhet kunde konstateras av demonstranter vid Akt 23 (20 april, ndtr.). I måndags (29 april, ndtr.) återgav tidningen Le Parisien ett uttalande från Marc, samordnare för ett team av street-medics: “Under Akt 23 för två veckor sedan kunde vi räkna till upp emot 152 skadade. Av dessa var tio journalister. Det liknar alltmer ett slagfält. Våld föder våld”.

Denna offensiva metod används först och främst av de omtalade Brigades de Répression de l’Action Violente, lätt igenkännliga i sina vita hjälmar. Den består av att “gå i kontakt” eller “förhindra” våldsamma handlingar.

Från kl. 11.00 (1/5) tar fackligt aktiva, gulvästar, medlemmar ur Black Bloc etc. plats längst fram i demonstrationståget för att invänta starten på marschen. Runt kl. 12.30 kastas några föremål mot repressionsstyrkorna och detta får dem att genast släppa lös ett våld av sällan skådat slag mot demonstranterna och därmed skapa en situation av allmän panik: kraftig tårgas, inbrytningar i demonstrationståget och batongslag mot alla som kommer i vägen. Flera demonstranter som befinner sig på marken på grund av huvudskador tas om hand av street medics.

Demonstranterna drar sig tillbaka mot Boulevard du Montparnasse för att undkomma polis och tårgas men fackförbundet CGT’s deltagare håller sig kvar i demonstrationståget. Då är det deras tur att få granater emot sig. Philippe Martinez (generalsekretare för CGT, ndtr.) tas därifrån. (…) Lite senare fördömer han allt detta som en “en urskillningslös repression av sällan skådat slag”. Han är dock noggrann med att samtidigt beskriva Black Blocs handlingar som förkastliga och att dessa placerar dem på samma nivå som det polisvåld som allvarligt skadar demonstranter.”

(Utdrag ur Derrière le contre-feu de la Salpêtrière, silence sur la répression ultra-violente du prefet Lallement)

Komprometterande videos

På kvällen första maj och dagen efter börjar ett antal videos cirkulera på sociala medier, videos i vilka polismän utför handlingar som inte borde förekomma inom ordningsstyrkorna. I synnerhet tre av dessa har väckt uppmärksamhet och kommer att bli föremål för utredning av IGPN (Inspection générale de la Police nationale, eller “polisens polis” på vardagsspråk). En av dessa videos visar en polisman som för ned sin batong i byxorna på en demonstrant. En annan visar en polis som utdelar ett par örfilar till en demonstrant.

På en tredje syns en polisman kasta gatsten.

Paris, första maj, 2019Inrikesminister Castaners fake news

Det som ändå fått mest uppmärksamhet vid årets upplaga av första maj är händelsen vid sjukhuset Pitié-Salpêtrière i Paris. Sent på eftermiddagen kunde man höra i media att demonstranter “attackerat” sjukhuset. Castaner uttryckte det som följande:

“Här på Pitié-Salpêtrière har man gått till attack mot ett sjukhus. Man har uppträtt våldsamt mot vårdpersonal. Och man har skadat en polisman som var på plats för att skydda dem. Vi ger vårt fulla stöd till våra ordningsstyrkor som är Republikens stolthet.”


Chocken var förstås total… och för en stund framstod Castaner som landets beskyddare nummer ett. Problemet var bara att framåt kvällen började vittnesskildringar och videos publiceras på sociala medier av personer som varit med vid sjukhuset och som alla hade en helt annan version, nämligen den om hur de flytt i panik mot sjukhuset för att undkomma polis, batonger och tårgas. Och när vårdpersonalen dagen därpå gick ut med sina egna videos, som visade en helt annan version än den Castaner gett, var floppen ett faktum. I ett “mea culpa” har Castaner tvingats backa om sitt skarpa ordval – “attack” –  och ändrat det till “våldsamt intrång” (“intrusion violente”). Men många röster höjs som hävdar att även detta är för skarpa ord och möjligheten finns att vi nu står inför en ny “affaire”, nämligen “l’affaire Castaner”. Allt är ännu inte klarlagt om vad som exakt hände vid sjukhuset men Castaner anklagas redan för att ligga bakom fake news samt för att ha uttalat sig alltför snabbt om en händelse han inte haft alla fakta om, och bara detta skadar allvarligt hans trovärdighet. Och gulvästarna upplever hans förhastade uttalande som ett i raden av många försök att smutskasta rörelsen.

Vid Pitié-Salpêtrière, första maj, 2019https://www.revolutionpermanente.fr/Derriere-le-contre-feu-de-la-Salpetriere-silence-sur-la-repression-ultra-violente-du-prefet?fbclid=IwAR3evQDkoxE1oy11Z4aOXY66ONG6-GYy9KiPl4ZAeYZ5Z0DMFHyAG2g9LUk

Övriga referenser om första maj:

Dokumentär (okommenterad) om första maj, 2019, i Paris (Taranis News):

https://www.youtube.com/watch?v=gRa11qjk-n0&feature=share

Artiklar:

https://mobile.francetvinfo.fr/economie/transports/gilets-jaunes/info-franceinfo-1er-mai-l-igpn-saisie-apres-la-diffusion-d-une-video-montrant-un-policier-qui-gifle-un-manifestant_3426761.html?fbclid=IwAR0xD5eG2DFQYwq6vlDm9TSaeTLzEKgHe4JYmmWH0h8hWPAM9froUlYrvHE#xtor=AL-79-[article]-[connexe]&xtref=https://fr.yahoo.com/news/info-franceinfo-1er-mai-l-103916132.html

https://www.france24.com/fr/20190503-intrusion-pitie-salpetriere-castaner-attaque-polemique